ՀՀ ԳԱԱ Տեղեկագիր: Ֆիզիկա = Proceedings of the NAS RA: Physics

Влияние водородной и кислородной пассивации на биочувствительность пористого кремния

Меликджанян, Г. А. (2012) Влияние водородной и кислородной пассивации на биочувствительность пористого кремния. ՀՀ ԳԱԱ Տեղեկագիր. Ֆիզիկա, 47 (4). pp. 288-293. ISSN 0002-3035

[img]
Preview
PDF
Download (337Kb) | Preview

    Abstract

    Исследовано влияние кислородной и водородной пассиваций пористого кремния на его электрические свойства. В случае с кислородной пассивацией был использован раствор HCl:HF:EtOH, а водородной – H2O2:HF:EtOH. Изучены зависимости вольт-амперных характеристик и сопротивлений образцов от воздействия глюкозы и РНК бактерии E. coli (кишечная палочка). Հետազոտված են ծակոտկեն սիլիցիումի ջրածնային և թթվածնային պասիվացման ազդեցությունը նրա էլեկտրական հատկությունների վրա: Թթվածնային պասիվացման դեպքում օգտագործվել է HCl:HF:EtOH լուծույթը, ջրածնայինի դեպքում H2O2:HF:EtOH լուծույթը: Ցույց են տրված նմուշների վոլտ-ամպերային և դիմադրության կախվածությունները գլյուկոզայից և E. coli բակտերիայի ՌՆԹ-ից: Influence of oxygen and hydrogen passivation of porous silicon on its electrical properties is investigated. In the case of oxygen passivation there was used HCl:HF:EtOH solution and for hydrogen passivation – H2O2:HF:EtOH. The dependences of current-voltage characteristics and resistance values of samples on interaction of glucose and RNA of E. coli bacterium were studied.

    Item Type: Article
    Additional Information: Ծակոտկեն սիլիցիումի ջրածնային և թթվածնային պասիվացման ազդեցությունը նրա բիոզգայունության վրա; Influence of hydrogen and oxygen passivation of porous silicon on its biosensitivity
    Uncontrolled Keywords: Մելիքջանյան Գ. Ա., Melikjanyan G. A.
    Subjects: Q Science > QC Physics > Radiophysics
    Divisions: UNSPECIFIED
    Depositing User: Professor Vladimir Aroutiounian
    Date Deposited: 17 Sep 2013 14:48
    Last Modified: 18 Oct 2019 10:06
    URI: http://physics.asj-oa.am/id/eprint/3329

    Actions (login required)

    View Item